Onze editing workflow

 
 
Love on the Rocks - Jonathan en Arianne - Coconut Collection -4.jpg

Er kan echt wat tijd overheen gaan als je je eigen bewerking stijl wilt ontwikkelen. Wij zijn op dit moment 6 jaar fotograaf en hebben ontzettend veel gestruggled met hoe onze bewerking van foto’s eruit moest zien. Melanie bewerkte haar foto’s in haar beginjaren heel licht, maar is sinds een jaar toch wat meer naar de moody bewerking overgestapt. Ze heeft nu pas echt het idee dat de bewerking bij haar als persoon past. Zo zie je maar dat daar zelfs 5 jaar overheen is gegaan, totdat ze erachter kwam. Emma houd nog steeds van de lichte bewerking en heeft er ook jaren over gedaan om deze helemaal te finetunen, totdat ze er echt super trots op was. In deze blog willen we je 5 stappen meegeven die je kan ondernemen om jouw bewerking stijl te gaan ontdekken. Laat je ons weten of je iets aan deze content hebt gehad? We hopen natuurlijk van wel :)

Stap 1: Welke stijl vind jij nou mooi?

Wij als fotografen volgen vaak andere fotografen waar we “tegenop” kijken. De stijl van die fotograaf vinden we prachtig en als we naar onze Pinterest Pins kijken, zullen de foto’s een lichte romantische vibe hebben of juist meer naar moody/donkere bewerking nijgen. In die zin zou je dus al kunnen zien wat jouw voorkeur qua bewerking heeft. Licht vs donker, felle kleuren vs pasteltinten, veel contrast vs weinig contrast, en ga zo maar door. Als je begint met het ontwikkelen van jouw bewerking stijl is het goed om die punten eens op een rijtje te zetten en vanuit daar een Lightroom Preset te maken zoals die bij jouw bedrijf past. 

 
 
 

Stap 2: Kies een preset die zo dicht mogelijk bij jouw ideale bewerking zit

Als je alles van stap 1 helder hebt, kan je opzoek gaan naar presets die je kan kopen. Wij hebben bijvoorbeeld 3 presets in onze webshop staan (twee lichtere versies en een moody versie). Als je de preset over verschillende foto’s heen haalt en met de schuifjes in Lightroom gaat schuiven kan je veel leren van hoe andere fotografen bewerken (die de preset in elkaar hebben gezet). Het is niet erg om een preset net even wat anders te maken, zodat deze in jouw smaak valt. Sla hem dan ook op in Lightroom als nieuwe preset door op “ontwikkelen” - “voorinstelling maken” te drukken. Geef hem jouw eigen bedrijfsnaam en voila! je eigen preset is gemaakt. Natuurlijk ook heel fijn als de presets die je koopt helemaal aansluiten op jouw ideale bewerking stijl. Gebruik deze dan ook vooral voor al je foto’s. Het is het beste om 1 kleur preset en 1 zwart/wit preset te kiezen voor je bedrijf. Deze bewerk je op al je foto’s en pas je aan, zodat de belichting etc. klopt. Zo creëer je 1 stijl in je social media kanalen, omdat alles dezelfde bewerking heeft. 

 
 

Stap 3: Zet de camera’s op dezelfde tijd in de instellingen

En als je dan je preset helemaal hebt bedacht en er super tevreden mee bent ga je natuurlijk lekker fotograferen. Dat is je passie en ga daar ook van genieten! Heb je twee camera’s met twee verschillende lenzen (bijvoorbeeld een 35 mm en 85 mm), dan is het zeker een goede tip om de camera’s op dezelfde tijd te zetten. Doe dit dan ook steeds voordat je een fotoshoot/bruiloft hebt. Op een of andere manier kunnen de tijden toch steeds even een paar seconden van elkaar veranderen. 

 

Stap 4: Selecteer je foto’s in Photo mechanic

Als je dan de fotoshoot of bruiloft met die 2 camera’s hebt gefotografeerd, ga je ze bewerken. Eerst is het nog tijd om de foto’s te selecteren die je echt wilt gaan sturen naar de klanten. Dit doen wij met het programma Photo Meganic. Deze schaf je 1 keer aan en kan je daarna voor altijd gebruiken. De RAW foto’s leest dit programma heel snel, dus je kan snel door de foto’s heen scrollen. Je geeft de foto’s die je wilt gaan bewerken een kleurtje in het programma en kan zo makkelijk alle foto’s slepen naar Lightroom. Als je dus met twee camera’s hebt gefotografeerd is het slim om bovenaan in te stellen “capture time”. Op die manier doet hij de foto’s zo naast elkaar zetten hoe het in het echt op tijd ook is gegaan. In plaats van dat de foto’s van camera 1 bovenaan staan en foto’s van camera 2 onderaan, of nog erger is dat het allemaal door elkaar staat met andere tijdstippen.

 

Stap 5: Bewerk je foto’s in lightroom

Als de selectie foto’s van Photo Mechanic naar Lightroom zijn geïmporteerd, kiezen we 1 foto uit om onze preset overheen te plakken. We bewerken die foto, totdat die perfect is. Daarna kopiëren we de bewerking over alle foto’s die ongeveer dezelfde belichting hebben. Stel, je hebt een fotoshoot gedaan in een bos en in de heide ernaast, dan bewerken we eerst 1 foto van het bos. Daarna kopiëren we de bewerking van die foto over alle foto’s die gemaakt zijn in het bos. Hetzelfde doen we daarna met de foto’s van de heide. Daarna gaan we pas alle foto’s 1 voor 1 doorlopen en aanpassingen doen zoals de belichting, de witbalans en het croppen van de foto. Op deze manier kan je heel snel editen en dit zal met de tijd steeds sneller gaan.

 
 

Dan rest ons nog 1 ding te doen, het exporteren/opslaan van de foto’s en het sturen naar de klant. Bij een fotoshoot doen wij dit via PASS Gallery, maar bijvoorbeeld Pixieset is een soortgelijk bedrijf waar dit ook goed mee kan. Bij een bruiloft zetten we het eindproduct op een prachtige usb stick en sturen deze met een leuk pakketje op naar het bruidspaar. 

We hopen dat we je wat wijzer hebben gemaakt in de stappen die wij ondernemen bij het edit proces van onze foto’s.

Super veel succes en als je vragen hebt kan je ons natuurlijk altijd even mailen!